Boerderij

't Zwarthof is het rundvee- en schapenbedrijf met hoeveslagerij van de familie Aerts-Schellekens.  Van veld tot vlees heeft boer-beenhouwer Werner het productieproces in handen. Onze missie is kwaliteitsvol vlees aanbieden aan een eerlijke prijs met oog voor dierenwelzijn, natuur en milieu. De korte keten is onze troef!

 

Zoogkoeien
' t Zwarthof fokt met een 50-tal zoogkoeien. Alle kalveren die worden geboren blijven op het bedrijf.  De vaarzen zorgen na 2 jaar opnieuw voor jonge kalfjes.  De stiertjes – uitgezonderd af en toe een superieur exemplaar dat als dekstier wordt ingezet – worden grootgebracht voor het vlees. De schapenkudde bestaat uit een 30-tal ooien die jaarlijks zorgen voor een 60 lammetjes.

Dieren in 't zwart 
kalfje belgisch wit-blauwDe runderen zijn van het wit-blauwe ras, hun haarkleed iszwarbleslammeren wit , wit-blauw  (eerder grijs) of zwart-bont.  Het Belgisch wit-blauw ras is het typische dubbelgespierde pure vleesras dat zorgt voor zeer mager en mals rundsvlees.  De schapen zijn zwartblesschapen.  Deze ranke grote vleesschapen hebben witte sokjes aan de poten, een wit puntje aan de staart en een witte bles op de kop.  Ze lammeren makkelijk af en zijn zeer vruchtbaar.  Hun vlees is smakelijk en nooit te vet.

Voer van eigen teelt
voederbietenHet voeder voor de dieren wordt geteeld op 47 ha. De gronden liggen rond het bedrijf maar ook verder afgelegen in de gemeenten Zoersel, Malle, Brecht en Zandhoven. Het grootste deel is grasland, veel hiervan wordt gebruikt als weiland.  Een deel wordt uitsluitend gemaaid.  Jaarlijks wordt ongeveer 15ha maïs gezaaid.  Hiervan wordt de gehele plant gehakseld en ingekuild.  ' t Zwarthof wil zowat alle voer zelf telen, dus ook het krachtvoer.  Eigen geteelde granen : maïs- of triticale-meel komen steevast op het menu. In de winterperiode krijgen de dieren ook verse voederbieten.